perjantai 15. maaliskuuta 2013

Pessimisti-kisan voittaja?

Kouvolan Sanomien toimittaja teki viime lauantain lehteen jutun Poikilo-museoiden taide- ja esinekokoelmista. Toimittaja pyysi nimeämään esinekokoelmista erikoisimman, hauskimman, pienimmän, suurimman ja arvokkaimman esineen. Tehtävä ei ollut helppo, koska vaihtoehtoja on niin paljon.
Hauskimmaksi esineeksi nimesin esineen, jota ei alun perin ole tarkoitettu hauskaksi enkä tiedä, kuinka monen muun mielestä se on hauska. Minua se hymyilyttää joka kerta.
Vanhojen suomalaisten huoneentaulujen mietelauseet ovat yleensä uskonnollisia kuten  ”Jumala on rakkaus” tai ”Iloitkaat Herrassa”.  Lausahdus ”Oma koti kullan kallis” on varmaan monelle tuttu. Kannustava on huoneentaulu, jossa on teksti:  ”Rukoile ja työtä tee, niin työsi onnistuu. Majastakin matalasta linna valmistuu.”
Mutta entäpä tämä? Voiko elämää enää synkemmin tiivistää kuin tässä Kuusankosken kokoelmaan kuuluvassa huoneentaulussa? Varsinainen pessimisti-kerhon mietelause.

2 kommenttia:

 1. Itse muistan kesätyöajoiltani Lohjan museosta huoneentaulun:
  "Betänk livets korthet, dödens visshet och evighetens längd"
  Eli: " Ajattele elämän lyhyyttä, kuoleman varmuutta ja iäisyyden pituutta." Tuli ainakin joskus tehtyä työtehtävä vähän vielä paremmin tuon kun näki.

  Työhuoneeni seinällä on kortti Amurin työväenmuseon huoneentaulusta, joka julistaa:
  "Me olemme kaikin tavoin ahtaalla, mutta emme umpikujassa", tämäkin muuten raamatunlause, 2. Korinttolaiskirjeestä.

  VastaaPoista