tiistai 19. maaliskuuta 2013

Talvisodasta kotiin

Viime viikolla, 13. maaliskuuta, oli talvisodan päättymisen vuosipäivä. Kuusankosken kokoelmaan kuuluu sukset, joista lahjoittaja kertoi näin:
"Kuusankosken Hirvelän kylässä asunut reservin alikersantti Reino Hasu otti nämä omat suksensa talvisotaan mukaan, koska oli niin toivottu tehtävän. Sukset olivat silloin viimeistä suksimallia ja ostettu Voikaan urheilukaupasta 1938.
Sukset seurasivat Hasua koko sodan ajan, niin ihmeelliseltä kun se tuntuukin, kun ajattelee olosuhteita silloin. Sukset olivat välillä kadoksissa, piilotettuna lumihankeen ym. mutta löytyivät sitten taas.
Hasu toimi sodassa toisen komppanian toisen joukkueen varajohtajana helmikuun lopulle 1940, sitten joukkueenjohtajana vänrikki Kedon menettäessä molemmat silmänsä miinaräjähdyksessä. Hasu toimi joukkueenjohtajana rauhantekoon asti.
Sitten suksilla hiihdettiin Karjalan kannakselta, ensin Lappeenrantaan, ja edelleen Saimaan rannalle Sunisen kylään, jossa majoituttiin Sunisen maalaistaloon. Sieltä Pataljoona vähitellen kotiutettiin ikäjärjestyksessä keväällä 1940, sukset olalla tultiin kotiin.
Suksen perässä oleva sälö johtuu sirpaleen osumasta yön aikana majapaikan ulkopuolella."

Sukset ovat Sivakka-merkkiset.  Kun Reino Hasu osti sukset Voikan Urheiluliikkeestä vuonna 1938, oli Voikkaalla ollut urheiluliike jo kuusi vuotta. 
Joulukuussa 1936 Voikan Urheiluliike mainosti:
”JOULUPUKIT! Te tiedätte, että urheilu on riemua. Se on voimakkaan, karaistuneen ruumiin, joustavien jäsenten ja rohkean mielen riemua! Siis lahjoittakaa omaisillenne ja ystävillenne urheiluvälineitä, joita teille monipuolisesta varastostaan alan tuntemuksella tarjoaa VOIKAN URHEILULIIKE E. Espo – puhelin 59.”  (Kouvolan Sanomat 12.12.1936)
Jos Reino Hasu osti sukset syksyllä 1938, oli kauppias ehkä juuri vaihtunut. 
”Liikkeemme muutettu maanantaista 21 p:stä marrask. 1938 Voikkaalla E. Espon entiseen urheiluliikkeen huoneistoon ja samalla on urheiluliike oston kautta siirtynyt meille, jota edelleen jatkamme samassa yhteydessä eri osastona.---  Edw. Seppälä. Vaatetus- ja Urheiluliike, Voikka.” (Kouvolan Sanomat  19.11.1938)
Lahden Hiihtomuseosta kerrottiin Sivakka-suksista, että niitä valmisti 1930- ja 1940-lukujen vaihteessa Oy Wilhelm Schauman Ab Jyväskylässä. Tehdas tuhoutui sodan aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti