torstai 11. huhtikuuta 2013

Torpparin tärkeät paperit

Tyhjensin Kokoelmakeskuksella Valkealan kotiseutumuseon näyttelystä tuotuja laatikoita. Näyttelyssä olleiden esineiden kunto tutkitaan, esine valokuvataan, pakataan ja laitetaan paikalleen hyllyyn.
Yhdessä laatikossa oli puinen asiakirjakotelo.
Luettelointitiedoissa esineestä on mainittu vain lahjoitustiedot ja esinettä kuvailevat tiedot. Kotelon sisällöstä ei ole mainintaa, joten yllätykseni oli suuri, kun löysin kotelon sisältä nipun papereita. Mitä papereita rasiassa on säilytetty?  Kenen papereista on kyse?
Tutkittuani papereita osoittautui, että ne ovat kotelon alkuperäisiä asiakirjoja ja kuitteja.
Päällimmäisenä on vuokrasopimus vuodelta 1931 Torppa-nimisestä torpasta Valkealan Parolan kylässä. Vuokraajana on torppari Taavi Kääpä.  Torppa on ollut jo aiemmin Taavi Käävän hallinnassa: ”Vuokraamme Torppa nimisen torpan niine sidottuine alueineen jotka jo vanhastaan ovat sanottuun torppaan ja hänen itsensä nautintoon kuuluneet - - ”
Torpan vuokra-aika on torpparin ja hänen sisarensa ja vaimonsa elinaika. Vuokra maksetaan kuutena työpäivänä, jotka tehdään kesällä. Ruuan saa työpäivinä talosta. Talon maalla saa laiduntaa torpparin kaksi lehmää ja kaksi lammasta. Rakennukset jäävät vuokra-ajan päätyttyä talon omaisuudeksi.
Kotelossa on useita vuokranmaksukuitteja 1920-luvulta, koskien Kytän tilalla olevaa viljelysaluetta. Maksun saajana on Kymmene Aktiebolag. Vuokra on maksettu yhtenä jalkapäivänä.
Torpparin vaimo Ida on vuonna 1923 ”tehnyt Kymin O.Y. maalla olevan perunamaansa vuokrasta yhden päivän puhdistustöitä Kymin O.Y. rakennuksella”
Koteloon on talletettu Valkealan seurakunnan kirkollisveron maksukuitteja 1930- ja 1940-luvuilta. Vuosittain on maksettu Valkealan Palovakuutusyhdistykselle 11,55 mk, vuonna 1947 maksu nousee 30 markkaan.
Onneksi paperit olivat säilyneet kotelossa. Ilman papereita kotelo olisi ollut vain kaunis, vanha esine.  Nyt sillä on myös tarina.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti