perjantai 17. toukokuuta 2013

Näissä mekin istuttiin

Monen kouvolalaisen koulumuistot liittyvät Kankaan kouluun, onhan koululla historiaa jo lähes 100 vuoden ajalta. Vuonna 1914 valmistui kuvassa oikealla oleva koulurakennus ja vuonna 1927 Kankaan suurkoulu. Koulun suunnitteli arkkitehti Toivo Salervo ja rakennustöistä vastasi kouvolalainen rakennusmestari Eemeli Elo.
Poikilossa avautui eilen torstaina kirjailija Anna Kortelaisen suunnittelema näyttely Lapsen tähden. Näyttely koostuu Poikilo-museoiden taideteoksista, valokuvista ja esineistä. Myös Kankaan koulun pulpetteja on näyttelyssä esillä. Kuka muistaa, milloin ne ovat viimeksi olleet käytössä? Pulpetit on saatu kokoelmiin vuonna 1962. Näyttelyn avajaisissa huomasi, että pulpetit toivat monelle koulumuistoja mieleen. "Näissä mekin istuttiin!" Pulpetissa oleva mustepullon paikka sai monet muistelemaan musteella kirjoittamisen hankaluutta.
Museon kokoelmissa on myös Kankaan koulun puhujakoroke. Koroke on sijainnut koulun toisen kerroksen aulassa, jota käytettiin koulun juhlasalina.
Kankaan uuden koulun vihkiäisiä juhlittiin 23.10.1927. Tilaisuus oli paikkakunnan merkkitapahtuma ja Kouvolan Sanomat uutisoi tapahtumasta ahkerasti. Voi kuvitella, miten hienolta uusi, suuri koulurakennus näytti sen ajan Kouvolassa.
Kutsuvieraiden joukossa oli opettaja Kettunen, joka oli tullut Kouvolaan aseman koulun opettajaksi vuonna 1894. Kankaan koulun vihkiäisten aikaan opettaja Kettunen asui Laukaalla. Kouvolan Sanomat (27.10.1927) kertoo opettaja Kettusen todenneen:
 ”kyllähän tämä Kouvola on nyt kasvanut ja hienostunut ja kaunistunut, mutta minnekäs te olette panneet sen järven, joka täällä oli ennen, ja jossa oli talvisin luistinradat ja kaikki---”.
Järvellä opettaja Kettunen tarkoitti ehkä nykyisen Jaakonpuiston alueella ollutta lampea.
Kouvolan Sanomat jatkaa:
”Tähän vastasi kauppalanhallituksen pää, että kyllähän se järvi on auttamattomasti ja lopullisesti kuivunut, mutta me aiomme laajentaa kauppalaa kahdenkin ison veden rantaan asti, Kymen ja Kuusanlammen! Se oli leikillä tehtyyn kysymykseen leikillä annettu vastaus, mutta jos nykypäivän kouvolalaiset eivät tosissaan usko kauppalan koskaan levittäytyvän niin laajalle, niin eipä osannut Kettunenkaan edes unissaan kuvitella, kun hän 33 vuotta sitten aloitti Kouvolan ensimmäisen kansakoulun työn 1,800 markalla sisustetussa huoneistossa, että hän kerran on mukana 3 miljoonan markan koulutalon vihkiäisissä!”
Nykyisessä Kouvolassa on 450 järveä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti