keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Ihmeen kaunis esine!

Koko viime vuoden olemme Kouvolan kaupunginmuseossa purkaneet paikallismuseoiden näyttelyjä ja siirtäneet esineitä museoista ja varastoista Kokoelmakeskukseen. Vuonna 2012 valokuvasimme ja pakkasimme viiden työntekijän voimin 3800 esinettä, mikä on melkoinen määrä.

Joka päivä näen työssäni mielenkiintoisia esineitä ja tutustun niiden tarinoihin. Harmittaa, että esineitä ei näe muut kuin museon henkilökunta. Arviolta 30 % 35 000 esineestä on ollut esillä paikallismuseoiden näyttelyissä. Nyt esillä on vielä vähemmän, koska paikallismuseoista vain kaksi on kesäisin avoinna. 70 % kokoelmista on aina ollut varastoituna.

Siksi on nyt tämä blogi. Jotta esineet olisivat olemassa eivätkä vain Kokoelmakeskuksessa silkkipaperiin säilöttynä. Poimin kokoelmista esineitä, joilla on tarina tai jotka ovat vain niin ihmeen hienoja, kuten tämä piippu:

Valkealan kokoelma, piippu VY2057 on saatu kokoelmiin lahjoituksena Valkealasta heinäkuussa 1958, kun Kymenlaakson Osakunta kiersi keräämässä museoesineitä valkealalaisilta.

Valitsen esineet oman mielenkiintoni mukaan. Esittelen niin uusia lahjoituksia kuin jo 1930-luvulla kokoelmiin kerättyjä. Kaikista esineistä en tiedä kaikkea ja joskus tiedän väärin. Toivon, että tämän blogin kautta tieto esineistä lisääntyy ja saamme koottua esineisiin liittyviä muistoja.

3 kommenttia:

  1. Tämä on todella hieno juttu! Jään Ryhdyn innolla seuraamaan mitä kaikkiä ihanuuksia poimit tänne blogiin.

    VastaaPoista
  2. Väittäisin ulkokellon siirtoajaksi 1921-1924 koska kirjassa Suomenmaa V Viipurin lääni 1922 on kuva ,kello on vanhallapaikalla ei venäläisiä tekstejä kouvolan lisäksi mutta til Kuopio löytyy. Vesa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin selvittää tarkemmin ulkokellon siirtoajankohtaa valokuvien perusteella. Ulkokellon paikkaa on muutettu myöhemmin kuin oletin. Museon kuva-arkistossa on sama kuva kuin Suomenmaa V-kirjassa (julkaistu 1923), mutta tietokannassa ei ole kuvalle merkitty kuvausajankohtaa.Venäjänkielisten tekstien puuttuminen asemalta ja kirjassa julkaiseminen ajoittaa kuvan vuosien 1918-1923 välille. Museon kuva-arkistossa ensimmäinen varmasti ajoitettu kuva, jossa kello on aseman päädyssä, on vuodelta 1932.

      Poista