Tykkimäki tunnetaan nykyisin huvipuistona. Kuinka moni tietää, mistä Tykkimäen alue on saanut nimensä?
Kustaa III:n sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä vuosina 1788-1790. Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n tavoitteena oli vahvistaa omaa asemaansa kuninkaana sekä palauttaa vuonna 1743 Venäjälle menetetyt alueet takaisin Ruotsiin. Sodan aikana taisteluja käytiin niin maalla kuin merellä. Kustaa III:n voittoisan Ruotsinsalmen meritaistelun jälkeen rauha solmittiin Elimäellä, Värälässä 14.8.1790. Aluerajat jäivät ennalleen.
Kustaa III:n sodan taistelut ulottuivat nykyisen Kouvolankin alueelle. Taisteluja käytiin mm. Jaalassa, Mäki-Kouvolassa, Valkealassa, Utissa, Kaipiaisissa, Liikkalassa ja Anjalassa. Sodan jäljet olivat tuhoisat ja mm. Anjalan kartano paloi ja Mäki-Kouvola poltettiin maan tasalle.
Lähellä nykyisen Tykkimäen huvipuiston aluetta käytiin Utin taistelu 28.6.1789. Muutamia päiviä aikaisemmin Kustaa III joukkoineen oli ylittänyt Kymijoen Mäki-Kouvolan kohdalla erityisen menestyksellisessä taistelussa. Venäläisillä oli Kymijoen itäpuolella 6 000 miehen osasto, josta 4 000 miestä oli pysäyttämässä kohti Uttia hyökkääviä ruotsalaisia. Ruotsalaisia oli noin 4000. Ruotsalaisten tykit oli ryhmitetty Tykkimäkeen tukemaan hyökkäystä. Ruotsalaiset pääsivät hyökkäämän Tykkimäen rinnettä alas ja neljä tuntia kestänyt taistelu päättyi Kustaan voittoon. Tykkimäen kentällä oli 700 kaatunutta tai haavoittunutta venäläissotilasta. 100 ruotsalaissotilasta kaatui.
Museon kokoelmissa on Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia, joita on löydetty Kouvolasta ja Valkealasta.
Muutamia vuosia sitten minulle soitti herra, joka kertoi tykinkuulien jatkokäytöstä. Aikoinaan kun Kouvolan ratapihaa rakennettiin, tuotiin alueelle soraa Tykkimäestä. Soran joukossa oli paljon Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia, joita rautatieläiset veivät kotiinsa saunan kiuaskiviksi. Yksi tällainen tykinkuulilla lämpiävä sauna oli Malmin talon saunassa. Malmin talon sauna on pystyssä kummitusmaisena talona Kasarminmäellä, kiuasta siellä ei enää ole.
Kun kerroin tarinaa Kouvolan sotilashistoriaa esittelevän näyttelyn opastetulla kierroksella, totesi eräs kierrokselle osallistuja saunoneensa Tuohikotissa saunassa, jossa oli tykinkuulat kiuaskivinä.
Lähteenä tässä kirjoituksessa on käytetty: Airio, Pentti ja Viinikainen, Sakari (2011). Etulinjassa itään ja länteen. Kouvolan seudun sotilashistoria 1400-luvulta 2000-luvulle. Julkaisija: Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Kouvola.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti