Kino-Poikilossa esitetään Lapsen tähden -näyttelyn yhteydessä dokumenttifilmi "Työväenhuolto Suomen tehtaissa". Filmi on kuvattu vuonna 1928 Kaukaan ja Kuusankosken tehtailla. Dokumentissa esitellään myös tehtaan päiväkotia ja lapsia leikkimässä päiväkodin pihalla.
Viime vuonna saimme esinelahjoituksen Kymintehtaan päiväkodilta. Lahjoitus sisälsi huonekaluja, astioita ja leikkikaluja. Kymintehtaan päiväkoti eli Lastentalo valmistui Kotiharjuun vuonna 1951. Rakennuksen suunnitteli pohjois-kymenlaaksolainen rakennusmestari Eino Niininen. Rakennuksessa oli myös äitiys- ja lastenneuvola sekä päiväkodin työtekijöiden asuntoja. Kymi-yhtiö lahjoitti 75-vuotisjuhlassaan, vuonna 1947, tontin sekä 3 miljoonaa markkaa Kuusankosken kunnalle Lastentalon rakentamista varten.
Kymintehtaan päiväkoti toukokuussa 2013. |
Vuosikymmenten aikana monet lapset ovat nukkuneet päiväunensa Lastentalon salin parvella ja hämmästelleet – ja ehkä vähän pelänneetkin – parven alareunaan maalattua, 12 metristä, satuaiheista freskoa.
Kaksi yksityiskohtaa Tapani Lemminkäisen kattomaalauksesta Hyvän ja pahan taistelu. Kuvat: Anna-Kaarina Kippola. |
Lastentalossa oli erikseen seimi ja tarha. Seimeen otettiin jo kahden viikon ikäisiä vauvoja ja tarhan puolella hoidettiin yli kolmevuotiaita lapsia kouluikäiseksi asti. Tarhaikäiset olivat jaettu Lemmikkien ja Mehiläisten ryhmiin. Lapset tuotiin päiväkotiin seitsemän aikaan aamulla. Vuonna 1951 ilmestyneen Kymi-Yhtymä lehden artikkelin mukaan äiti sai tuoda lapsen hoitoon jo ennen kuutta, jos äiti oli vuorotyössä.
Lastentalossa oli tuon ajan merkittävän kalustesuunnittelijan, arkkitehti Elli Ruuthin suunnittelemat kalustot. Seimen puolella pienemmillä lapsilla oli käytössä hauskat, kuutiomaiset tuolit. Tarhan puolella oli käytössä valkoiset, selkänojalliset tuolit. Lisäksi kalustoihin kuului mm. pöytiä, lehtihyllyjä ja kulmahyllyjä.
Syksyllä 1951, kun Lastentalon toiminta käynnistyi, oli hoidossa yhteensä 69 lasta, joista 19 oli seimessä. Nykyään päiväkodissa ei ole enää neuvolatoimintaa eikä henkilökunnan asuntoja. Lapsiryhmiä on viisi. Lastentalon alkuvaiheista asti on kahden ryhmän nimi säilynyt entisellään. Lemmikkien ja Mehiläisten rinnalle ovat tulleet myös Sirkut, Tintit ja Vuokot.
Lähteet: Kymi-yhtiön henkilöstölehti; Kymi-Yhtymä 4/1951 ja 8/1951.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti