perjantai 13. syyskuuta 2013

Mitä John Bull teki Suomessa?Englantilaisen matka Suomessa on seurapeli 1800-luvun lopulta. Peli on painettu vuonna 1885 F. Tilgmanin kirjapainossa Helsingissä ja sen on kustantanut G.W. Edlund. 


Pelilaudassa on Suomen kartta ja 67 numerolla merkittyä paikkakuntaa. Yläreunassa on Suomen kaupunkien väkilukuja ja alareunassa on paikkakuntaluettelo.

Peli on kuulunut Elis. R. Cederströmille, joka on kirjoittanut nimensä ja vuosiluvun 1885 pelin toiselle puolelle. Kuka Elis. R. Cederstöm oli, siitä meillä ei ole tietoa. Toivottavasti se selviää joskus.


Kouvolan museon kokoelmiin peli on saatu 1950-luvulla. Pelissä ei ole mukana peliohjeita, mutta onneksi sellaiset löytyvät Pohjois-Pohjanmaan museosta.

Peliohjeet alkavat:

”Seuratkaamme nyt rikasta englantilaista John Bullia ja hänen vanhaa, uskollista palvelijaansa Tommia matkalla Suomessa. Bull on matkustanut maailman ympäri ja tuli vihdoin viime kesänä Pietariin, josta hän päätti matkustaa Imatralle nähdäkseen suurenmoista koskea. Käykäämme nyt hänen seuraansa ja katsokaamme mitä hänelle muutoin tapahtui hänen matkallaan meidän maassamme. Nyt alkaa matka.”

Peli alkaa numerosta 1, Rajajoelta.
                     ”Täällä Suomen rajalla alkaa leikki.”

Pelin voittaa se, joka ehtii ensiksi Helsinkiin.
”Helsingissä päättyy matka, niinpian kun heittosi sinut vie tasalleen sinne. Silloin antaa John Bull loput matkakassasta sinulle ja kohottaa hattuansa Suomen kauniille pääkaupungille, lähtien nyt takaisin kotiaan omaan maahansa. Kyllä hän ennätti matkallaan nähdä sangen monta paikkaa maassamme, mutta Lahden ja Nurmeksen pienissä kauppaloissa unohti hän kuitenkin käydä, niin että siellä ei ole koskaan nähty kunnianarvoista, anteliasta Sir John Bullia, ja se on suuri vahinko se.”

Ei käynyt John Bull Kouvolassakaan. Se ei ole mikään ihme, sillä vuonna 1885 Kouvola oli pieni asemakylä Valkealassa. John Bullin matka kiersi kuitenkin Haminan ja Kotkan kautta:

”42. Haminassa kadeteilla on kesälupa ja ilman heitä on sinun varmaankin ikävä tässä kaupungissa. Maksa markka kassaan, niin pääset edeltäpäin Porvooseen (46).

43. Kotka on täynnä lautatapulia, ja satamassa paljon laivoja. Jos siellä olisi kaksi asukasta lisäksi, niin olisi kaupungin asukasluku yhtä suuri kuin Tornion.”  

Pelin osallistujamäärää ei ohjeissa rajata. Jokainen pelaaja sai pelirahaa ja nappulan, mutta ohjeista ei selviä, kuuluivatko ne peliin.

Kuka oli Sir John Bull? Hän oli kuvitteellinen henkilö, joka syntyi 1700-luvun alussa. John Bullista tuli Englannin kansan ja kansanluonteen henkilöitymä ja  1800-luvun lopussa John Bull seikkaili mm. kirjoissa ja näytelmissä. Ja suomalaisessa seurapelissä.  

Tässä kuvat pelin alareunasta, jossa on lueteltu kaikki paikkakunnat, joissa John Bull kävi.
2 kommenttia:

  1. Mikä aarre! Mitähän paikkakuntia pelissä on lueteltuna...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. John Bullin käyntikohteet olivat 1880-luvun kaupunkeja ja kauppaloita ja turistikohteita kuten Imatran kosket ja Punkaharju. Pohjoisessa John Bull kävi huuhtomassa kultaa. Lisäsin kuvat pelin alareunasta, jossa on lueteltu kaikki pelin paikkakunnat.

      Poista