torstai 31. lokakuuta 2013

Bensiinikäyttöinen silitysrauta - mitä ihmettä?



Vaihtaisitko nykyaikaisen höyrysilitysraudan tähän bensiinikäyttöiseen rautaan? Minä en. Jo pelkkä ajatus bensiinillä toimivasta silitysraudasta tuntuu hurjalta ja hengenvaaralliselta. Entä jos bensiiniä valuukin silitettävän vaatteen päälle. Kamala rasvaläikkä. Entä miten on turvallisuuden laita? Leimahtaa liekkeihin koko laite.



Kuusankosken kokoelmaan kuuluva silitysrauta on amerikkalaista valmistetta. Suomenkieliset käyttöohjeet on painettu vuonna 1929 Turussa. Tallella on alkuperäinen pakkaus, ohjeet englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. Lisävarusteita ovat raudan alusta, pumppu, suppilo ja sytytyspuikko.  Lisäksi on tehtaan takuutodistus. Mistään ei käy ilmi, kuka myi näitä silitysrautoja Suomessa.


Silitysrautaa valmisti amerikkalainen The Royal Self-Heating Iron Company. Silityraudan merkki on Royal Sealf-Heating Iron Model D.  Rautaa mainostettiin itsestään kuumenevana.  1920-luvulla se saattoi olla hyväkin markkinakeino. Olihan valtaosa silitysraudoista uunin päällä lämmitettäviä, umpinaisia tai irtoluodilla täytettäviä rautoja:


Ennen silittämistä silitysraudan säiliö täytettiin bensiinillä. Säiliön täyttämistä varten pakkauksessa oli mukana myös suppilo.


Säiliöön pumpattiin ilmaa pumpulla, jotta tuli palaisi tasaisesti. 


Sytytyspuikon kärki kastettiin bensiiniin tai spriihin ja sytytettiin. Palava puikko laitetiin raudan oikeanpuoleisesta toisesta reiästä sisälle ja reiän sisällä olevaa kuparista kielekettä sekä pientä bensiiniputkea kuumennettiin. Kun tuli saatiin palamaan tasaisesti, voitiin palamista säädellä säätöventtiilillä.


Tässä käyttöohjeet:





Vastaavanlainen silitysrauta löytyy Hinnerjoen kotiseutuyhdistyksen kokoelmista. Silitysrauta mainitaan kaasukäyttöiseksi, mutta malli näyttää samanlaiselta kuin bensiinikäyttöinen malli. Ilmeisesti bensiinikäyttöisestä silitysraudasta ei koskaan tullut Suomessa suurta hittiä, sillä esimerkisi 1930-luvulla julkaistu Emännän tietokirja ei mainitse laitetta ollenkaan. Kirjassa annetaan kuitenkin ohjeita sähkösilitysraudan käyttöön.

1 kommentti:

  1. Hei
    Minulla on aika kattava kokoelma silitysrautoja n.3ookpl. tämäntapaisia spriirautoja minulla on kolme erilaista.
    hauska harrastus ja kiva lukea oikeaa tietoa!
    -riitta-

    VastaaPoista